Wednesday, 30 March 2011

Ingin Memberitahu Anda Semua Tentang Big Bang

Hi kawan-kawan! saya di sini untuk memberitahu anda tentang model Big Bang atau teori adalah teori kosmologi yang berlaku awal perkembangan alam semesta. Menurut model Big Bang, alam semesta pada awalnya dalam keadaan sangat panas dan padat yang berkembang pesat. Peluasan ini menyebabkan alam semesta menjadi dingin dan mengakibatkan negara dicairkan ini yang terus berkembang saat ini. Berdasarkan pengukuran terbaik yang terdapat pada 2010, negara asal daripada alam semesta ada sekitar 13,7 bilion tahun lalu, yang sering disebut sebagai waktu ketika teori Big Bang occurred.The adalah penjelasan yang paling komprehensif dan tepat disokong oleh bukti saintifik dan pemerhatian.Monsignor Georges Lemaitre, seorang imam dari Universiti Katolik Louvain, mencadangkan apa yang dikenali sebagai teori Big Bang tentang asal-usul alam semesta, ia menyebutnya "hipotesis daripada atom purba" nya. Rangka untuk model ini bergantung pada relativiti umum Albert Einstein dan menyederhanakan andaian (seperti homogenitas dan isotropi ruangan). Persamaan pengatur telah dirumuskan oleh Alexander Friedmann. Pada tahun 1929, Edwin Hubble mendapati bahawa jarak ke galaksi jauh umumnya proporsional dengan redshifts mereka - idea awalnya dicadangkan oleh Lemaitre pada tahun 1927. Pengamatan Hubble diambil untuk menunjukkan bahawa semua galaksi yang sangat jauh dan kumpulan mempunyai kelajuan jelas langsung menjauh dari sudut pandang kita: lebih jauh, semakin tinggi kelajuan jelas.Jika jarak antara cluster galaksi meningkat hari ini, segala sesuatu pastilah lebih dekat bersama di masa lalu. Idea ini telah dipertimbangkan secara terperinci kembali pada waktunya untuk kepadatan melampau dan suhu, dan akselerator zarah besar telah dibina untuk percubaan dan menguji keadaan seperti itu, sehingga dalam pengesahan signifikan teori, tapi akselerator ini memiliki kemampuan terhad untuk menggali tinggi seperti tenaga rejim. Tanpa bukti yang berkaitan dengan segera awal pengembangan, teori Big Bang tidak boleh dan tidak memberikan penjelasan untuk sebuah keadaan awal, melainkan menggambarkan dan menjelaskan evolusi umum alam semesta sejak saat itu. Para kelimpahan diamati dari unsur-unsur cahaya turun kosmos erat sesuai dengan ramalan dikira untuk pembentukan unsur-unsur daripada proses nuklear dalam berkembang pesat dan pendinginan minit pertama alam semesta, sebagai logik dan kuantitatif terperinci menurut nukleosintesis Big Bang.Fred Hoyle dikreditkan dengan coining istilah Big Bang saat siaran radio 1949. Hal ini popular dilaporkan bahawa Hoyle, yang disukai seorang "steady state" alternatif model kosmologi, dimaksudkan ini untuk merendahkan, tapi Hoyle secara jelas membantah hal ini dan mengatakan itu hanya gambar mencolok dimaksudkan untuk menyoroti perbezaan antara kedua-dua model. Hoyle kemudian membantu cukup dalam usaha untuk memahami nukleosintesis bintang, pusat nuklear untuk membina unsur-unsur yang lebih berat tertentu dari yang ringan. Setelah penemuan sinaran latar belakang gelombang mikro kosmik pada tahun 1964, dan terutama ketika spektrum nya (jumlah radiasi yang diukur pada panjang gelombang masing-masing) dijumpai berpadanan dengan radiasi terma dari sebuah benda hitam, kebanyakan saintis telah cukup yakin dengan bukti-bukti bahawa beberapa versi senario Big Bang pasti terjadi.



Wednesday, 23 March 2011

Kucing Saya

      Nama kucing saya ialah Didi dan Koko.Mereka selalu bermain bersama-sama.Mereka juga makan dan minum bersama-sama.Didi sejenis kucing Persian.Koko pula kucing jenis Ragdoll.Didi berusia 1 tahun dan Koko pula berusia 4 tahun.Apabila mereka hendak tidur,mereka tidur di atas katil saya dan ibu bapa saya.Mereka kucing yang sangat comel.Muka Didi seperti muka orang tak buat salah...hahahhaahaha.Muka Koko pula seperti orang tidur....hahahahahaha.Saya sayang mereka!!!


Didi














Koko



Dapat Berjumpa Dengan Dato' DR. Sheikh Muszaphar Shukor Al-Masrie

         Pagi tadi saya dapat bejumpa dengan Dato' DR Sheikh Muszaphar Shukor Al-Masrie (angkasawan pertama Malaysia ke I.S.S) yang datang melawat ke sekolah saya iaitu SKTTDI (1),Kuala Lumpur.Mula-mula kami semua bergerak ke dewan PIBG sekolah....kami beratur mengikut barisan.Apabila beliau sampai di sekolah saya berasa amat teruja...bila beliau masuk ke dewan kami terus memberikan tepukan gemuruh kepada beliau.Kawan-kawan saya mengambil gambar beliau dengan penuh gembira.Lepas tu,beliau menceritakan pengalaman beliau ke angkasa lepas.Beliau menceritakan cara beliau mandi,menggosok gigi,bersolat,bermain,bersenam dan macam-macam lagi.Beliau juga menceritakan bagaimana cara nak makan sarapan pagi dan makan tengahari.Beliau juga mengajar kami hendak minum dan makan sewaktu berada di I.S.S.Beliau berkata "hanya 45 minit siang dan 45 minit lagi malam semasa berada di I.S.S".Alamak....saya terlupa pulak,bagaimana beliau pergi ke angkasa lepas?Beliau pergi ke angkasa lepas dengan menaiki roket SOYUZ buatan Russia.Beliau berlepas dari Kazakhstan.Beliau juga bersolat mengikut waktu solat Kazakhstan.Beliau cuma mengambil masa selama 8 minit dan 45 saat untuk sampai ke angkasa lepas.Dan beliau mendarat ke bumi di ladang yang lapang.Saya dan rakan-rakan saya pergi mengambil gambar bersama beliau.Beliau juga menandatangani DVDnya yang saya beli yang bertajuk "Angkasawan....Inspirasiku" dan juga di model roket ciptaan saya.





Tuesday, 22 March 2011

Baru Belajar Main Lagu "MORE THAN WORDS" Guna Gitar Clasical YAMAHA

      Petang tadi saya baru belajar main gitar lagu "more than words".Lagu tu relaks tapi susah nak belajar sebab jari saya kecik tapi guna gitar saiz orang tua.Anyway bolehlah sikit sikt.Tapi masa belajar ade bunyi tersangkut sangkut....hehehehe.Saya belajar setengah lagu jer....sebab SUSAH GILER!!!!....Besok kalau ade masa sambung lagi setengah.Saya saloot Paul Gilbert cara dia main gitar.Ada seorang budak korea namanya Sungha Jung dan lagi seoarang lelaki dewasa namanya Igor Prensnyakov dari Holland..saya suka tengok diorang dekat youtube.


Guitar Clasical yang saya main
Yamaha CG 60 A

Monday, 21 March 2011

Cerita Tentang Saya


      HI!.....Nama saya ialah Muhd Hamzah Fansuri.Umur saya ialah 11 tahun.Saya lahir di Johor Bahru,   Malaysia.Cita-cita saya ingin mejadi pemain bola sepak seperti Messi dan ingin menjadi angkasawan kedua.Saya bermain bola di akademi bola sepak PKNS FC.Team bola yang saya suka ialah Chelsea,Barcelona dan Real Madrid. Saya mempunyai 5 orang adik-beradik termasuk saya.Saya anak yang ke 4.Saya sangat sayang adik,kakak dan abang-abang saya.Saya pakai but bola Mercurial warna ungu dan adidas Puntero.But bola idaman saya ialah ADIDAS PREDATOR X  gred A.Harga but tu mahal jugak lah.Saya juga suka menunggang basikal,bermain PS3,main gitar,baca buku pasal astronomy dan membuat latihan tubi.


ADIDAS PREDATOR X
CHAMPIONS LEAGUE